RİBAT DERGİSİ 63.SAYFA

Hayata Notlar / PAYLAŞMAK / Mayıs 2019

PAYLAŞINCA MUTLUYUZ

1212 yılında Belh’ten başlayan dünyevi yolculuğu Larende de sona erdi. Gönül yolculuğu ise Alaaddin Keykubat’ın Konya’ya daveti ve Şemsle tanışmasıyla başladı. Bugün tüm dünya o yolculuğu izliyor Karaman ve Konya’yı takip ederek. İki şehirde birbirini kıskandıracak güzelliklere sahip. İki şehir, adeta ana ve oğulu paylaşmış. Gönüller Sultanı Hz. Mevlana, Konya’da ama annesi Mümine Hatun ve kardeşi Alaaddin Çelebi Karaman’da metfun. İlim ve İrfan yurdu Karaman eski adıyla Larende; tarih boyunca alimler ve bilginlerin geçiş noktası olmuş.

...

Paylaştığımız mı bizim yoksa biriktirdiğimiz mi? Elbette ki düşünmeden cevap verirsek biriktirdiğimiz diyeceğiz çoğumuz. Cevap paylaştığımız olacaktı. Düşününce cevap değişiyor. Klişe bir söz var hepimizin bildiği, “acılar paylaştıkça azalır, sevinçler paylaştıkça çoğalır” diye. Söz güzel ve anlamlı ama gerçek hayatta da böyle oluyor mu? Böyle olması için gereken çaba yavaş yavaş bir ateş gibi sönüyor. Bir zamanlar insanlar her şeylerini paylaşıyordu. Güven zirvedeydi. Parasını, malını, sofrasını, evini, atını, arabasını. Kitabın ortasından gibi olacak ama izlemeye devam eden kaçmaya hazırlanan izleyiciler için çarpıcı bir hatırlatma yapalım. İslam tarihinden mükemmel bir örnek verelim. Hicret’te Mekke’den Medine’ye giden sahabeler, -tabirimi mazur görün- adeta elleri bomboştu. Medineli ensar, muhacirlere sofralarını, evlerini açtı ve paylaşımı daha da ileri götürerek cariyelerinden ya da eşlerinden onlara nikâhladılar. Sadece İslam dünyasında değil, tüm dünyada bu olay bugüne kadar belki de bu büyüklükte ve etkide hiç yaşanmadı. Böyle bir paylaşım örneği, Mekke ve Medine Müslümanlarına has kalacak şekilde tarihe geçti.

...


Kuran’ı Kerim’in pek çok ayetinde iyilik yapmak, yardımlaşmak konusunda uyarılar var. Yetimi yoksulu, yolda kalmış olanı, fakiri doyurmak, zorda olanlara yardımcı olmayı öğütler Allah. Zekatla, gönülden vererek ve güzel sözle yapılmasını ister. Çünkü iyiliğin karşılığı ancak iyiliktir. Ramazan ayı paylaşmanın en güzel örnekleriyle doludur. Geceyi gündüzle, tokluğu açlıkla, kederi sevinçle paylaşıyoruz. Ekmeğimizi paylaşıyoruz. Herkesin birbirine yardım etmek için çılgına döndüğü, nasıl yardım ederim, nasıl mutlu ederim derdine şimdi artık daha çok düştüğü bir ay olması gerekiyor Ramazan. Gelin, bu ramazan bir kişiyi mutlu edip dertlerinden kurtaralım. Sevgili peygamberimiz demiyor mu, “Kim bir Müslümanı dünya sıkıntılarının birinden kurtarırsa, Allah da onu kıyamet gününde bir sıkıntıdan kurtarır. Kim darda kalan bir kimseye kolaylık gösterirse, Allah da ona dünya ve ahirette kolaylık ihsan eder. Kim bir Müslümanın ayıbını örterse, Allah da dünya ve ahirette, onun ayıbını örter. Kul, kardeşinin yardımında oldukça Allah da o kulun yardımındadır.”diye. Paylaşarak maddi ve manevi değerlerimize sahip çıkacağımızı bütün bir toplum olarak geleceğimizin buna bağlı olduğunu bilmemiz, anlamamız, kavramamız daha nasıl söylenir bilemiyorum ama zihnimize kazımamız lazım. Hani o evdeki köşelerden bahsettik ya. Onu biraz daha genişletip ülke olarak yorumlarsak daha net olarak şunu söyleyebiliriz. Şurası şunların, burası bunların kimse diyemez. Türkiye bizim vatanımız. Hepimiz burada bir şekilde yaşamaya devam edeceğiz. Burayı Bizans toprağına çevirip al sancak yerine başka bir bayrak, ezan yerine çan sesi isteyenler olursa onlara müsaade yok. Olanlar ve izin verilenlerle yetinmeleri gerekecek.

/////

3 İdiot

https://www.youtube.com/watch?v=K0eDl...

Uçurtma-Kısa Film

https://www.youtube.com/watch?v=K-lwD...

Yusuf'un Dünyası - Paylaşmak

https://www.youtube.com/watch?v=RncAY...

Paylaşmak-Kısa Film

https://www.youtube.com/watch?v=X-CHE...

/////

KİTAPLAR

PAYLAŞMAK GÜZELDİR

Hasan Tanrıverdi

UÇURTMA AVCISI

Khaled Hosseini

PAYLAŞMA VE MUTLULUK ÖYKÜLERİ

Saide Nur Dikmen

DOSTLUK HÜZNÜ PAYLAŞMAKTIR

Süheyla Acar

daha fazla...