Hayata Notlar / SABIR / Şubat 2019

Zannetme ki gayr eyler

Mevla görelim n’eyler

Neylerse güzel eyler

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin bu dizeleri ve girişte evlerimize levha yaptırdığımız ve Anadolu insanın günlük kullandığı sözler, Hakk’a teslimiyetin en güzel anlatılma şekli. İnsanoğlu yaptığı makineleri zorlu hava şartlarında nasıl teste tabi tutuyorsa, tabiri caizse Allah’ta kullarını zaten sınava gönderdiğini buyurduğu dünyada sınıyor. Atalarımızın da dediği gibi “Altın ateşte, insan mihnette ortaya çıkar” sözü zor şartlarda karakterimizi gösterdiğimizi ifade ediyor.

Psikolog Walter Mischel, 1960’ların sonunda deneyin kendisi de deneyin içeriği kadar ilginç olan bir çalışmaya imza atıyor. Deney, hazzı erteleyebilmenin gelecek hayat başarısı üzerine etkisiyle ilgiliydi. Psikolog Walter, 4 ila 6 yaş arasındaki çocuklar ve şekerleme kasesini bir odaya yerleştirdi. Çocuklara 15 dakika boyunca şekerlemeye dokunmazlarsa ikinci bir şekerleme kazanacaklarını söyledi. Sonucu tahmin edebiliyorsunuz. Çok az çocuğun önündeki tabakta şekerleme duruyordu. Yıllar sonra takip çalışmalarında yapılan incelemede 15 dakika boyunca şekerlemeye dokunmayan çocukların daha başarılı olduğunu gözledi Mischel. Araştırmayı herkesin olduğu gibi benim açımdan da daha da ilgi çekici hale getirense Walter Mischel 80 yaşına geldiğinde aynı çocukların ne durumda olduğuna yeniden baktı. O çocuklar, akademik açıdan ve iş hayatlarında başarılı, aile hayatları mükemmel, çevreleri tarafından sevilen sayılan insanlar olmuşlardı. Walter Mischel, hazzı ertelemenin; gelecek yaşamda başarıyı artırıp-artırmadığını öğrenmek isterken, Asr suresinin ayetlerine işaret ettiğinin farkında bile olmadı belki.

Kitap raflarında ise yine harika eserler var.

Sabredenler ve Şükredenler

İbni Kayyim El Cevziyye,

Zeynelabidin Tatlılıoğlu (çevirisiyle)

Kur'an’da Sabır

Yusuf el-Karadavi

Sabır Taşı

Necip Fazıl Kısakürek

Sabır ve Şükür Öyküleri

Saide Nur Dikmen

Sabretmeyi Biliyorum

Timaş (Kollektif)

Sabır Ağacı Dizisi (8 Kitap Takım)

Mustafa Necati Sepetçioğlu

Sabır ve Rıza

Abdullah El-Muncebi

Ammar Bin Yasir ve Sabır

Ali Haydar Zuğurlu

Sabretmek İstiyorum Ama Nasıl?

Selim el-Helali

Sabret Allah Seninle

Mehmet Erol Kuloğlu

Sabır Taşı

Atiq Rahimi

//////

YENİ HAYAT  7,8

(Cast Away)

Yönetmen Robert Zemeckis, 2000

ESARETİN BEDELİ  9,3

(The Shawshank Redemption)

Yönetmen Frank Darabont, 1994

WHIPLASH 8,5

Yönetmen Damien Chazelle, 2014

HER ÇOCUK ÖZELDİR 8,4

(Taare Zameen Par)

Yönetmen Aamir Khan , 2007

BABAM VE OĞLUM 8,4

Yönetmen Çağan Irmak , 2007

sabırla ve severek izleyebileceğiniz filmlerden birkaçı.

daha fazla...

“What İs That” dilden dile dolaşan bir hikâyenin kısa filmde vücut bulmuş hali. Bir çocuk babasına 20 kere bu nedir diye sorar ama yaşlandığında bir baba 3 kere bu nedir diye soramaz. Yönetmenliğini Constantin Pilavios’ın yaptığı duygu dolu kısa filmi izleyebilirsiniz.